fbpx

Marrakech har fascinert meg i mange år. Byen er et mekka for inspirasjon, full av intense farger, dufter, fasader, lyder, interiør og mennesker. Et sted du enkel kan leve i øyeblikket!

 

Jeg har jobbet en stund med å få til en gruppereise til Marrakech, men har innsett at det må utsettes til flytilbudet blir bedre. Derfor deler jeg mine beste Marrakechtips med deg her!

Marrakech er Marokkos kulturhovedstad. Byen har historisk sett vært en av Nord-Afrikas største handelsbyer og i dag finner du et av Marokkos største universiteter her. Hvert år besøker millioner av turister den rosa byen ved foten av Atlasfjellene. Det skiller Marrakech fra andre marokkanske byer.

Mitt første møte med Marrakech var for nesten 20 år siden. Jeg og en venninne tok fergen over fra Spania og deretter tog videre fra Tanger. Reisen tok nesten 30 timer og inneholdt overfylte kupeer, levende musikk, interessante menneskemøter, et togbytte med sandstorm og påfølgende plaskregn – før vi kunne gå ut av toget i Marrakech, i 50 varmegrader.

I ettertid har jeg reist landet rundt sammen med Amina, en herlig marokkansk dame jeg er så heldig å ha blitt godt kjent med. Amina er arkitektutdannet i New York, men har viet hele sitt liv til håndverk. Sammen har vi reist Marokko rundt med buss, tog og taxi. Vi har besøkt landsbyer der det ikke finnes et hus uten en vev og byer med kunstnere som tryller med blant annet leire, skinn og nål.

Mitt aller beste tips når du skal reise til Marrakech er å bo i en riad. Det er som et gjestehus, en liten oase midt i det kaoset som er medinaen. Medinaen er gamlebyen og er en labyrint av små trange smug med eseltransport og eksotiske sanseinntrykk. Det er her du finner soukene, markedsplassene, livet!

 

Og der, bak solide dører, finner du rolige gjestehus bygd rundt et åpent gårdsrom. De fleste er små og har kun 5-7 rom. Her får du den beste maten, servicen og opplevelsen. Frokost (og middag om du ønsker) serveres på takterrassen der du kan se ut over alle takene i gamlebyen. Måltidet inntas akkompagnert av magiske bønnerop.

Utvalget av håndverk i soukene er stort. Prisnivået er relativt lavt, og kvaliteten er generelt høy. Hvis du har tid og tålmodighet, kan du gjøre noen skikkelig gode interiørkupp her.

Du klarer deg greit så lenge du kan litt engelsk og tør å prute.

Det er ingenting å lure på: Book deg en reise til Marrakech så snart du kan!

Her er mine beste anbefalinger:

Riad

Dar Rhizzlane
https://www.dar-rhizlane.com

Riad El Fenn
https://el-fenn.com

Ryad Dyor
https://www.ryaddyor.com

Riad Danka
https://www.riaddanka.com

   

Restauranter

plus61
En av de nye restaurantene som har fått favorittstempel. Lokale råvarer etter sesong. Fantastisk mat.
96 Rue Mohammed el Beqal

La Trattoria
Italiensk restaurant med god stemming.
179 Rue Mohammed el Beqal

Le Trou au Mur
Nydelig lokal mat. Avslappet og deilig på takterrassen.
Litt vrient å finne i medinaen, men det er en del av sjarmen
https://letrouaumur.com

Le petit Cornichon
Nydelig fransk mat.
Rue Moulay Ali

Le Palace
Litt mer glamorøst. Madonna feiret 60års dagen sin her.
Avenue Echouhada

Dar Yacot
Romantisk og tradisjonell mat servert rundt bassenget. Rause porsjoner. I medinaen.
http://www.daryacout.com

   

Shopping

Når du handler i medinaen kan du få varene direkte levert til din riad. Anbefales!

Medinaen
Her kan du jakte på skatter og gøye suvenirer.

Soufiane Zarib
De fineste teppene finner du definitivt her. Absolutt verdt et besøk!
16 Rue Sidi Ali ben Hamdouch Dar el Bacha

Mustapha Blaoui
En institusjon i Marrakech. Aladdins hule for alle som er interessert i tepper, antikviteter, kurver og keramikk. 144 Bab Arset Aouzal

Chabi Chic og 33 Rue Majorelle
Moderne tvist på tradisjonelt håndverk
Rue Majorelle

SIghts

Jeg foretrekker å vimse rundt i soukene på jakt etter nye funn, fremfor å gå i de vanlige turistfellene. Er du en morgenfugl så anbefaler jeg å få unna turistattraksjonene tidlig, før køene tar helt overhånd.

Jardin Majorelle
En stor botanisk hage anlagt på 1920-tallet. Jeg synes det mest fascinerende er den kubistiske villaen du finner her. Ta deg tid til å gå innom berbermuseet der de har utrolige smykker og klesdrakter. Yves Saint Laurant Museet ligger også vegg I vegg med hagen – Iblant har de bra utstillinger her! Du kan kjøpe kombibillett til hagen og museet.
Rue Yves St Laurent

Bahia Palace
Et praktbygg fra 1800-tallet. Rom på rom med praktfulle mosaikkfliser, stukkaturer og malerier. Et av de flotteste byggverkene av sin tid. Fanger essensen av den islamske og marokkanske stilen. Ulla Johnson dro hit for å skyte en av sine kampanjer her.
https://bahia-palace.com

Djema el-Fna
Den store plassen som fører inn i soukene. Her samles slangetemmere, historiefortellere, spåkoner, hennatatovører, apekatter i bånd og akrobater. Om dagen kan du kjøpe deg nypresset appelsinjuice her, om kvelden må dette være et av de mest magiske og stemningsfulle plassene i hele Marrakech. Jeg har aldri spist i matbodene på kvelden her (jeg foretrekker et bord ved en av byens mange, fantastiske restauranter), men bod 14 skal visstnok være svært bra!

Hammam
Du kommer ikke utenom en god skrubb i Marrakech! Jeg har testet ut et hav av ulike hammams med ulik grad av velvære. Jeg kan med hånden på hjertet anbefale
Les Bains de Marrakech: Vakkert og avslappende. Book deg inn et par timer for hammam og massasje. https://www.lesbainsdemarrakech.com

Alle gode hotell og de fleste Riader tilbyr hammam.

Fakta:

  • 20% av marokkanere lever av kunsthåndverk. Du finner absolutt alt her, men vær obs på at kvaliteten varierer
  • Desember og januar: Da er det kaldt, kan bli minusgrader på nettene. Husk at livet stort sett leves ute – du kommer til å være kald hele tiden…
  • Juni-August: Hot hot hot!
  • Marrakech er preget av turisme og er ikke så konservativt som landet ellers. Kle deg likevel med respekt.

God tur!!