fbpx

Vi har fått vår samarbeidspartner, Christine fra Fargedesign, til å skrive litt om valg av farger til interiøret. Her er det masse å lære!

I år har vi behov for farger! Langt mer enn tidligere. Og slik er mennesket, vi har et behov for å vende oss bort fra det negative og søke det positive. Med alt det triste som skjer i verden har vi behov for å omsvøpe oss med lykke på best mulig måte. Og hvor finner vi lykke? Jo, det kan være i alt fra egenpleie, opplevelser og vakre ting. i tider med krig og uroligheter streber vi mer mot det feminine, fremfor det maskuline. Vi ønsker å omgi oss med trygghet og feminine energier. Slik er det også med farger. Farger forbinder vi med ulike energier og varme farger representerer feminin energi. Så nå er altså tiden inne for å bruke varme, feminine farger. Det er ikke tilfeldig at årets farge hos Pantone er en varm, men lys rosafarge. Den respresenterer nemlig uskyld, positivitet og lekenhet for å nevne noe. Den kan minne om fargen en finner i en vakker solnedgang eller en saftig fersken. Du kan lese mer om fargen her: https://www.pantone.com/articles/color-of-the-year/what-is-peach-fuzz

Skandinavisk miljø og klima

Jotun har også funnet fram lekne og lette farger i deres fargekart for 2024, med samme formål som resten av verden om å vende seg mot det positive og uskyldige. I tillegg justerer de fargene slik at de skal passe inn i det nordiske lyset og interiøret. Vi vet alle at Jotun er kjent for sine gjennomtenkte fargepaletter. De vet hva som ser bra ut på store veggflater og har funnet oppskriften på et godt fargevalg for hjemmet. Det er ikke alle som syns Jotun sine duse farger og nøytrale toner faller i smak, men flesteparten av oss trekkes mot disse da de glir så godt inn i skandinavisk design og klima. Jotun sitt fargekart finner du her:  https://www.jotun.com/no-no/decorative.

Hvordan påvirkes vi av farger?

En annen tydelig tendens vi ser, er at nå skal hjemmene våre være personlige. Tendensene i samfunnet viser oss at vi begynner å bli ferdige med hjem som ser ut som hvem som helst kan bo der, der alt er hvitt og grått. Koronaen medførte at mange tilbragte mer tid hjemme. Kanskje satt du på hjemmekontor og kjente at her kunne det vært koseligere, varmere og at fargene kunne vært litt mer tilpasset dine personlige behov? Forskning har over tid gitt oss mye informasjon om hvordan farger påvirker oss. Vi vet at vi gjør mer feil i jobben vår eller med skolearbeid, om vi sitter og arbeider i hvite rom. Vi slapper mer av, er mer sosiale og spiser mer i rom med varme, lune farger. Blå rom kan stimulere til ro og bedre søvn. Så er det en ting du med fordel kan bruke litt tid på, er det å bli kjent med hvordan du og dine trives med de ulike fargene. Våg å utforske og kjenne etter.

Hva kan en fargerådgiver hjelpe deg med?

Når du så står der midt i prosessen med å finne en farge du liker og som du tør å velge. En farge du ikke skal bli fort lei, men som du kan leve lenge med. Kanskje frister det å gå for en trendy ferskenfarge eller en lystig pistasj-tone, men så blir du usikker på hvilke farger som kan passe til ditt hjem. Det er her min jobb som fargerådgiver kommer inn. En fargerådgiver kan hjelpe deg med å finne riktig farge og nyanse til lyset som er i stua eller på soverommet og tilpasse det til interiør du allerede har. Du kan få hjelp til å sette sammen en kompleks fargepalett som du kanskje ikke våger å gjøre selv, fordi du er usikker på om fargene passer. En fargerådgiver har et trent øye og erfaring med hvordan farger forandrer seg i forskjellig lys. Farger og lys er nemlig nært knyttet sammen og forståelsen av denne sammenhengen er viktig for å lykkes med fargesettingen av din bolig. Farger vil endre seg etter årstider og himmelretning på grunn av endringer i lysforholdene. Om vinteren kan det blåaktige lyset utendørs påvirke hvordan farger oppfattes innendørs. Samme farge vil kunne oppleves ganske ulik i et nordvendt rom i forhold til et sørvendt rom. Dessuten kan omgivelsene utendørs reflektere lyset inn i rommet. Dette kan legge til undertoner i fargene i rommet, og være med å påvirke fargevalg innendørs.

Test alltid ut fargene hjemme

Naturlig dagslys gir den mest nøyaktige gjengivelsen av farger, mens kunstig belysning kan forvrenge fargene. Velg derfor aldri farge utifra den du ser på fargeprøven inne i butikken. Ta heller fargeprøver med deg hjem. Mal de helst opp på veggen der du skal ha den for å få frem riktig nyanse. Eller mal opp på en stor prøve, jo større prøve, jo bedre ser du hvordan sluttresultatet blir. Ta gjerne den store, oppmalte prøven med deg rundt i rommet og bruk alle lyskilder som vil påvirke fargen, direkte i sollys, indirekte dagslys og i lampelys. Sett også fargeprøven opp mot møblene du har for å se at det harmonerer. 

Så, hvilken maling skal du velge? Du liker kanskje Jotun sitt fargekart eller Nordsjø? Kanskje du liker Farrow & Ball eller Pure & Original? Det betyr ikke at du da må bruke akkurat denne type malingen. En fargehandel som har de rette verktøyene, kan enten måle seg fram til fargen i akkurat det produktet du ønsker eller fargene kan nyanseres fram på den gamle måten av fargehandlere som selger tradisjonsmaling. 

Personlige fargepaletter

Vi i Fargedesign kan hjelpe deg med akkurat det. Vi jobber med linoljemaling, som er en tradisjonsrik maling uten farlige kjemikalier eller mikroplast. Det du får hos oss er ekte, samvittighetsfullt og verken skadelig for deg eller jorda. I en tid med fokus på gjenbruk, varighet og sirkulærøkonomi, kan vi tilby våre kunder gode, naturlig malinger med pigmenter fra mineraler eller jordpigmenter. Vi nyanserer frem akkurat den fargen du måtte ønske, om det er en farge du har på et skjerf, om det er en farge i en annen leverandørs fargekart eller på et teppe. Vi kan blande frem akkurat den fargen du ønsker og i et miljøvennlig produkt med lange tradisjoner. Vi setter også sammen en fargepalett av akkurat dine favorittfarger på tvers av malingsleverandører. Det er kanskje en rosa fra Jotun du liker, mens du ønsker en gulfarge fra Pure & Original. Det er fullt mulig å mikse og matche farger fra forskjellige leverandører. Vi hjelper deg veldig gjerne. Lykke til! 

Du treffer Christine her: https://fargedesign.no/