fbpx

På siste innkjøp i Marokko tok vi en avstikker til havnebyen Tanger, helt nord i landet. Det foretrukne transportmiddelet er tog, dessverre var ikke det nye hurtigtoget mellom Casablanca og Tanger ferdigstilt, så det ble i overkant av fem timers reise denne gangen. Men med bok og musikk på øret er togturer i Marokko i grunn en relativt behagelig opplevelse. Hvis man slipper unna de store forsinkelsene – de kan lett få det til å koke i topplokket.

Gjensyn med Tanger

Jeg har vært i Tanger en gang tidligere, i 2007, før byen ble betydelig oppgradert. Det var juli og varmt som i en heksegryte, men følelsen jeg fikk da vi vandret gjennom de svingete gatene var absolutt god. Forventningene var høye da toget ankom havnebyen og innfridde ved første øyekast. Byen er liten, uoversiktelig og en kombinasjon av gammelt og nytt hva arkitektur gjelder. Det azurblå havet, den renoverte strandpromenaden, livet var godt. Etter en kort taxitur fra togstasjonen til gjestehuset var jeg endelig innlosjert på verdens hyggeligste sted, Mimi Calpe.

Gjestehus med huskatt

Gjestehuset ligger midt i byen og var anbefalt av ei fransk venninne med adresse Casablanca. Fryktelig sjarmerende med sine fem rom, flere hager og sittegrupper, sesongåpent basseng, behagelig personale og huskatt. Jeg må dog innrømme at oppholdet ville vært langt mer behagelig litt tidligere på høsten. Bassenget var stengt for sesongen og det er relativt kjølig innendørs i november, desember og januar. Heldigvis finnes det hoteller, i alle prisklasser, for de som måtte ønske det. Personlig foretrekker jeg gjestehus i Marokko så langt det lar seg gjøre. De er sjarmerende, med fantastisk interiør og service du ikke finner noe annet sted (Men gjør research, ikke alle riader er å anbefale).

rosa-reise-tanger-chefchouen

Fra bakgården på Mimi Calpe. Fronten ut mot gaten er mer dodgy, men ikke la deg lure.

rosa-reise-tanger-chefchouen

Det sesongåpne bassenget på Mimi Calpe

Frokost til 3! Gjestehuset har en kjærlig huskatt som mer enn gjerne delte måltidene med oss…

rosa-reise-tanger-chefchouen

De tidligere huskattene ligger pent begravet i en av hagene

Sights i Tanger

Mitt hyggelige og etterlengtede reisefølge innfinner seg neste morgen og vi er klar for hva Tanger har å by på. Det er en internasjonal by, flere folkeslag har inntatt byen og kontrollert den gjennom tidene. Tanger er også kjent for sitt fantastiske lys og et ettertraktet reisemål for kunstnere og sommerturister. Byen har et rikt kulturliv og et svært anerkjent Cinematek. Likevel er det nok strendene, Kasbah – altså soukene – og utelivet som trekker mest besøkende. Strandpromenaden i Tanger er nydelig med ren sand og glitrende hav, til tross for at man ikke stikker tærne uti i november. Byen er litt kronglete å finne ut av, det tok tid før vi fikk oversikten. Gamlebyen er nydelig, strandpromenaden imponerende og man kan fint bare vandre rundt på måfå. Her er alltid noe å se på, noe som skjer.

rosa-reise-tanger-chefchouen

Marte hygger seg i Kasbah

Chefchouen – den blå byen

Etter et par dager med shopping i Kasbah, en litt annerledes hammamopplevelse (Tanger er nok ikke byen for hammam, hvis ikke du tar turen til et av de fine hotellene. Just saying, spar det til Marrakech) og masse god mat og drikke, valgte vi å dra på dagstur til Chefchaouen – byen i Rif fjellene som er svøpt i puddermyke blåfarger. Følger du noen av de populære reisekontoene på Instagram har du nok allerede fått det med deg. Trapper, fasader, søppelkasser og fontener er malt i nydelige nyanser av blått.

rosa-reise-tanger-chefchouen

Blått blått blått

Vi leide bil med sjåfør og turen fra Tanger tok rundt to timer. Veiene snor seg oppover fjellene og utsikten er fenomenal. Husk vann og litt proviant, man kan lett bli uvel i svingene.

Chefchaouen er som en blå oase. Stille, rolig, frodig og vakkert med fjellformasjonene, men også fordi Rif-fjellene er berbernes territorie. Berberne er et nord-afrikansk urfolk og de bruker ikke så aggressive salgsmetoder som i mange av de andre marokkanske byene. Her kan du kan rusle i fred i de blåmalte smugene, kikke på alt det vakre som er til salgs uten å føle presset fra selgerne. Byen er kjent for sine vevde tekstiler, og særlig er det ullproduktene som er den lokale spesialiteten. Vi vandret rundt i timesvis, handlet til vi ikke kunne bære mer og sikret oss en matbit før vi satte kursen tilbake til Tanger.

cosa-reise-tanger-chefchouen

Vi spiste lunsj på et av byens hotell. Maten var ikke all verdens, men de hadde både wifi og utsikt.

Tanger og Chefchouen kan trygt anbefales, men personlig er jeg usikker på om jeg vil bruke så mye tid på å reise tilbake. Sett i forhold til Marrakech og Casablanca er byene rolige og sjarmerende, men jeg foretrekker kaoset i Marrakech og storbypreget på Casablanca. Reis i sommerhalvåret så kan du bade i det turkise havet, benytte deg av hotellenes utendørs basseng – og aller helst besøke den late sommerbyen Asilah. Det sto på listen min, men så langt kom vi dessverre ikke.

Overnatting (Tanger)

http://dev.mimicalpe.com/web/

http://www.lemirage.com

http://www.villajosephine-tanger.com

Spise og drikke (Tanger)

http://eltangerino.com
Restaurant ved strandpromenaden. Nydelig tapas og bra vinutvalg. Anbefaler et bord i 2. etasje. Har bar vegg-i-vegg, DJ, men ikke de helt store drinkeopplevelsene.

http://elmoroccoclub.ma
Fantastisk restaurant helt på toppen av Kasbah. Internasjonal meny. Kul bar i underetasjen – gode drinker og topp stemning.